6 razlogov za nakup sončne elektrarne

Sončne elektrarne postajajo vse bolj priljubljen način pridobivanja električne energije. Število domov, pokritih s sončnimi paneli, narašča, številna gospodinjstva pa se zavedajo prednosti energetske neodvisnosti. O fotovoltaiki kroži tudi veliko mitov in govoric, ki jih bomo poskušali razbliniti v naslednjem članku in se osredotočiti na najpomembnejše prednosti fotovoltaične elektrarne. Sončna energija je trenutno eden najcenejših virov energije. Je obnovljiv, razmeroma čist in ne zahteva veliko vzdrževanja. Katere so njegove glavne prednosti?

Prihranki in minimalni stroški

Cena ali stroški so prva postavka, ki zanima stranke. In nič čudnega, saj gre za naložbo v prihodnost, ki ne sme biti zapravljena. Stroški pridobivanja električne energije so minimalni, električna energija se proizvaja iz zgoraj omenjenih fotonapetostnih panelov, ob povečani porabi pa se energija odvzame iz omrežja. Kar zadeva vračilno dobo naložbe v sončno elektrarno, je časovni okvir različen, vendar se ob podpori subvencije iz Eko sklada varčnost ter vedno bolj kakovostnih materialov in tehnologije vračilna doba znatno skrajša. Subvencija izvira iz prodaje pravic do emisije, ki ne izvirajo iz državnega proračuna ali proračuna Evropske Unije. Pravice so namenjene kot orodje za zmanjšanje toplogrednih plinov. Države članice so si med seboj razdelile pravice do emisije za izpuščanje ogljikovega dioksida v zrak. Če so te kvote presežene, je treba emisijske kupone odkupiti.

Obnovljiva energija

Sonce je neizčrpen vir energije in bo obstajalo še dolgo po tem, ko nas ne bo več. Zato se lahko zanesemo na sončno svetlobo, ki vsak dan posije na naš planet in se s pomočjo sončnih panelov pretvori v energijo, ki jo lahko uporablja vaš družinski dom, podjetje ali proizvodnja.

Okolju prijazno

Sončno energijo včasih imenujemo čista energija. To pa zato, ker ne proizvaja emisij. Pri proizvodnji sončnih panelov se v zrak sprošča veliko manj onesnaževal kot pri izgorevanju fosilnih goriv, kar ni zanimivo le za okoljevarstvene navdušence.

Minimalen hrup in vzdrževanje

Pri fotonapetostni elektrarni vam ni treba skrbeti za hrup. Je zelo tiha in nezahtevna za vzdrževanje. Strokovno vzdrževanje je priporočljivo vsako drugo leto in je tudi korak k daljši življenjski dobi celotnega fotovoltaičnega sistema.

Nenehno izboljševanje tehnologije

Fotonapetostne elektrarne so zaradi hitrega razvoja na področju proizvodnih izboljšav, kakovosti materialov in zasnove vedno bolj učinkovite pri pretvarjanju sončne energije v električno energijo. Velikost plošč je vse manjša, prav tako se zmanjšujejo stroški nabave. Fotonapetostna energija je danes cenovno dostopnejša kot kdaj koli prej.

Primerno tudi v kombinaciji s toplotnimi črpalkami in klimatskimi napravami

Z nakupom fotovoltaične elektrarne in toplotne črpalke ali klimatske naprave boste znatno zmanjšali stroške, povezane z obratovanjem hiše. Naložba se vam bo hitro povrnila in prihranili boste denar. Toplotne črpalke lahko prihranijo do dve tretjini stroškov ogrevanja, donosnost takšne naložbe pa je približno 6 let.

To so bile najpomembnejše prednosti fotovoltaičnega sistema, vendar smo jih našli še veliko več. Razmišljate o nakupu sončne elektrarne? Obrnite se na podjetje ISOLAR, ki je strokovnjak na področju fotonapetostnih elektrarn.

 

 

Socialna omrežja